Uppdrag: omprogrammera barnet

kvinnohjältar

Efter att Henry droppat några allt annat än genusmedvetna kommentarer på sistone har jag sökt efter böcker och filmer som presenterar starka tjejer, gärna som hjältar eller liknande. Eftersom Henry någonstans plockat upp åsikten att tjejer inte kan vara starka/hjältar/göra något annat än att ta hand om barn så tänkte jag på detta sätt visa honom en annan bild. Blir någon förvånad när jag säger att utbudet av den här typen av filmer och framförallt böcker är ganska skralt? Nä, antagligen inte. Jag har i alla fall hittat några alternativ, så Supersnällasilversara och Powerpuffpinglorna har nu introducerats i hans liv. Vi läser också ”Riddar-Rakel och de tre stordåden” (rätt så bra story men så himla fult illustrerad) och ”När prinsessor går på zoo” (ja prinsessan räddar dagen men hon måste tydligen ändå ha rosa på sig). Vi får se om detta kan få upp Henrys ögon för en mindre könsstereotyp värld.

2 reaktioner på ”Uppdrag: omprogrammera barnet

  1. Heja dig!
    Har ni sett Dora förresten? Tjötiga sånger som sätter sig på hjärnan, men huvudpersonen är en äventyrslysten tjej. Och det handlar aldrig om hennes utseende, utan om att hon är aktiv och gör saker.

    • Ja han gillade Dora ett tag men tröttnade snabbt. Tror att det var för att han kunde överlista henne och svara nonsens (läs ”rumpa”) på hennes frågor utan att hon märkte nåt🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s